Akevitt A-Å

Akevittens historie.

NAV akevitt - Linje crossingNAV akevitt - tidlig linje1470028_10151800429605003_826742238_n

Akevitt

Akevitt er et skandinavisk brennevin («det nordiske nasjonalbrennevinet») med rundt 40 volumprosent alkohol, som kan være klart eller ha en gyllen farge. I Norge er akevitten laget på potet, mens nabolandene produserer akevitt på korn. Poteter blir most og gjæret og så destillert. Råspriten blir deretter rektifisert før den settes sammen med krydderdestillat og vann. Deretter venter fatmodningen, som er spesiell for de fleste norske akevittene. Betegnelsen akevitt stammer fra det latinske aqua vitae, som betyr «livets vann». Krydder og produksjon Akevitten får sin karakteristiske smak fra krydder som destilleres sammen med sprit og vann for å bli blandet med rektifisert potetsprit. Karve er det viktigste krydderet, og skal i følge EUs regelverk være hovedkrydder. Annet krydder kan også blandes inn for å sette smak, for eksempel anis, stjerneanis, dill, fennikel, kardemomme, vanilje, koriander, sitronskall og pors. Ifølge samme regelverk skal spriten være basert på landbruksprodukter som korn eller potet, og det ferdige produktet skal ha en alkoholstyrke på minst 37,5 volumprosent. I Norge benyttes utelukkende poteter i spritproduksjonen, og lovverket krever minimum 95 prosent norske poteter for å kunne kalle produktet «Norsk akevitt». Det andre kravet til denne betegnelsen er fatmodning i minst seks måneder.

Historie

Man vet ikke hvor lenge det har blitt laget akevitt i Norge, men den første gangen den ble nevnt skriftlig var i 1531. Den 13. april dette året sendte Eske Bille, en danske som var høvedsmannen på Bergenshus, en pakke til Olav Engelbrektsson, den siste erkebiskopen i Norge, som da bodde på Steinvikholm slott ved Stjørdal. Pakken inneholdt: «nogit Watn som kallis aqua vite och hielper samme watn for alle haande kranckdom som ith menneske kandt haffue indvortes och udvortes.» Akevitten Engelbrektsson fikk var ikke den samme som den som drikkes i dag – den var basert på korn og ikke potetsprit, og var urenset, det vil si med en stor andel fusel. Avholdsmannen Christopher Hammer skrev sent på 1700-tallet flere bøker der han beskrev for den norske bonde hvordan man skal sikre selvberging av potet, og også besørge egen produksjon av brennevin heller enn å importerte drikkevarer. Hammer har blitt kalt «akevittens far».

Lokal historikk for NAV.

Flere lokale akevittelskere på Nesodden dannet et interessefelleskap oktober 2012 med Arne Neegaard i spissen. Det ble raskt dannet et interimstyre bestående også av Trond Folckersahm-Petter W. Grøstad-Jens Christian Bøhler-Steinar Fondervik-Kjell Haagensen-Steinar Flåtteng. Dette styret gjennomførte mengder av møter for tilrettelegging, utarbeidelse av vedtekter, etc. Endelig stiftelsesdato var 06.05.2013, og interimstyre ble sittende fram til første avholdte årsmøte februar 2014, der medlemmenes valg ga delvis nytt styre. Dette årsmøte ble gjennomført med 42 betalende medlemmer tilstede. Som medlemmer antages kun de som erklærer seg som sann venn av den edle drikk, akevitten og som samtidig ydmykt innordner seg foreningens statutter. Det ansees som selvfølgelig at medlemmene i all sin ferd taler vel om akevitten i den hensikt å fremme den gode kultur og kunnskap om de originale norske akevitter. Medlemskap i Norske Akevitters Venner gir automatisk betalende medlemskap i NAV. For medlemskap, logg deg inn på www.norsk-akevitt.org Akevittkategorier Akevitt deles gjerne inn i to kategorier, lyse og brune: Lys akevitt eller Taffelakevitt, er akevitt som enten er ulagret eller lagret på gamle eikefat i en relativt kort periode, typisk 3–6 måneder. Akevitten har derfor ikke fått farge fra treverket og er lys eller klar. Taffelakevitt har gjerne utpreget kryddersmak, fortrinnsvis av karve. Brun akevitt har fått farge etter å ha blitt lagret på eikefat – eller vært lagret i flere år, noe som trekker farge ut av eikestavene. Smaken er ofte noe rundere enn taffelakevittens. Det finnes også brun akevitt som ikke er fatmodnet. Denne er tilsatt sukkerkulør for å få ønsket farge; de fleste kommersielle akevitter fargejusteres med sukkerkulør. Unntaket er blant andre «single cask». De fleste brune akevitter som er fatmodnet produseres i Norge, og ifølge regelverket som trådte i kraft 1. mars 2011, må all akevitt som skal betegnes «Norsk akevitt» modnes i minst seks måneder. Linjeakevitt er ingen egen akevittype, men har fått navnet «linje» etter tradisjonen med å sende eikefat med akevitt med skip til Australia og tilbake igjen. Akevitten har dermed passert ekvatorlinjen to ganger. Kontinuerlig bevegelse, høy luftfuktighet og vekslende temperaturforhold bidrar til akselerert modning, noe som ikke oppnås når akevitten lagres på et fatlager. I 1805 dro «Throndhjems Prøve» til Batavia (Indonesia) med norske handelsvarer. I lasten var det også noen fat med norsk potetsprit. Brennevinet ble ikke solgt og fatene ble med tilbake. Da skipet kom hjem før jul i 1807, oppdaget en at det brennevinet hadde endret karakter. Markedsføringen av «Linie Aquavit» begynte ikke før rundt 1830. Dagens linjeakevitt, Løiten Linie og Lysholm Linie, sendes fortsatt tur–retur Australia med skip fra Wilh. Wilhelmsen som transportør, og Lysholm Linie er Arcus’ fremste eksportprodukt.

Servering

Akevitt serveres gjerne bar eller sammen med øl, men den kan også brukes som en ingrediens i miksede drinker. Drikkes den bar, serveres den ofte til tradisjonsmat som er røkt, saltet, speket eller gravet, som ved julemiddagen. Akevitt bør serveres i tilpassede glass eller små tulipanformede glass. Noen foretrekker å drikke akevitt godt avkjølt, noe som gjør at den mister noe av smaken. Korrekt serveringstemperatur er etter smak og behag, men i Danmark og Tyskland foretrekker de fleste å drikke akevitten sterkt avkjølt. Dette fjerner de «rå» elementene i akevitt som ikke er fatmodnet.

I dag

Det finnes i dag nærmere 80 akevittyper som blir produsert i Norge. De fleste bruker forskjellige oppskrifter (resepturer), forskjellig lagringstid, og forskjellige krydderblandinger. Løiten Linie, Gammel Opland, Lysholm Linie og Simers Taffel regnes som de fire klassiske. Gilde Non Plus Ultra har blitt sammenlignet med konjakk på grunn av egenskapene den har fått gjennom tolv års fatlagring. Norsk akevitt har sin egen venneforening, Norske Akevitters Venner, som i 2014 hadde over 7000 medlemmer. Norske entusiaster feirer den 13. april som «Akevittens dag». NAV akevitt festival NAV akevitt 5 NAV akevitt - Potet NAV akevitt - Linje crossing  IMG_1575Mer enn 550 år gammel lokal eik til vår

produksjon av vår egen : Nesodden Premium Aquavit.

 Se video om Linie Aquvit:  http://www.dw.de/euromaxx-lifestyle-europe-2013-04-05/e-16668970-9798

image-2

Om du ønsker medlemskap melder du deg inn her via vår hovedorganisasjon www.norsk-akevitt.org

Bor du ikke i regionen, (Nesodden) men ønsker å være medlem i vår regionsforening, skriver du det i merknadsfeltet.

Du, vil etter å ha betalt medlemsavgiften få tilsendt medlems bevis (kan brukes for prisavslag) på vårt serveringssted

Kontakt oss direkte via:      E-mail: nesoddenakevitt@gmail.com

Se forøvrig våre Facebook sider, Nesodden Akevittens Venner,Offisiell. (åpen side for alle).

Andelslagets medlemmer har egen Facebook side, Nesodden Premium, (lukket side).

 

Hva as Vinmonopolet sier om oss:

NAV akevitt - tidlig linje