Nesodden Akevitten.

Nesoddenakevitten blir lansert under merkenavnet:  

Nesodden Premium Aquavit.

Produksjonen er gjennomført og flaskene er tappet. Produktet er selvsagt basert på lokale innslag.  Dette på bakgrunn av at at vi lokalt har Europas nordligste eikeskog og en historikk med lokalt tilgjengelige urter og naturlige smakstilsetninger, derfor gleder vi oss til at:

Nesodden Premium Aquavit
Nesodden Premium Aquavit

10418169_10152222685423543_5183559366398819432_n10414859_10152223871823543_156558408458086919_n

Styret i Nesodden akevittens venner fikk via årsmøte 2014, mandat til å igangsette og etablere produksjonen av vår egen akevitt. Styrets medlemmer har gjennomført mengder av tester og funnet fram til norsk produsent.

Styret, etter enstemmig årsmøte i Nesodden Akevittens Venner har som formål og lansere denne ,vår egen akevitt i september/oktober 2014..

Historien bak Nesodden Premium Aquavit

 Det Norske Brenneri i Grimstad er valgt til produsent av Nesodden Premium Aquavit. Og om ikke lenge fylles Vinmonopolets hyller opp med våre unike 0,5l flasker prydet med den elegante etiketten. At dette har skjedd så utrolig fort er nærmest ufattelig.
En gang på ettervinteren 2013 møttes Petter Grøstad og Steinar Fondevik hjemme hos meg på et ganske så uformelt styremøte. NAV Nesodden var ikke offisielt etablert ennå, men vi tre utgjorde et slags styre og la planer for den videre vei. Oppslutningen på Facebook hadde vært overveldende og vi hadde bestemt oss for å danne en egen region her ute på halvøya.
Godt nede i en flaske Throndheims Akevitt begynte vi å snakke om muligheten av å lage vår egen akevitt. Skikkelig polvare skulle det være selv om vi hadde god nok erfaring med hjemmeproduserte varer. Nei, skulle vi først gjøre noe, så skulle vi gjøre det skikkelig. Ideer om en lokal Linjeakevitt ble drøftet, vi så for oss et fat med egenprodusert akevitt fastsurret på dekket av en av Nesoddbåtene. Alternativt på taket av en buss og så fraktet i all slags vær og vind fra Fagerstrand over Midtveien, forbi Fjell og Nesodden kirke, så nedenom Helvik og til brygga. Fram og tilbake gjennom et helt år. En skikkelig pendler-akevitt.

Diskusjon om Nesoddakevitt ble et stadig tilbakevendende tema på de kommende styremøter, også etter at NAV Nesodden ble formelt stiftet 6. mai 2013.

Berulfsens kåseri om at «Brennevin er sunt!»
la så visst ingen demper på iveren etter egenproduserte varer.
Det Norske Brenneri ved Stig Bareksten besøkte oss i juni 2013 og fortalte om oppstarten av brenneriet og framgangsmåten mht utviklingen Arvesølvet og andre akevitter. Dette ga mersmak! Stig var mannen vi skulle benytte oss av, han kunne alt vi behøvde å vite og var lett tilgjengelig. Mye lettere enn å få audiens hos Halvard Heuch hos Arcus.

Styret hadde nå fått, om ikke blod, hvertfall akevitt på tann og akevittproduksjonen ble inngående drøftet gjennom resten av sommeren og hele kommende vinter. Vi hadde etterhvert fått omtrentlige priser fra Grimstad på omkostninger og planene om et andelslag ble spikret.
Detaljene ble finpusset og lagt fram for Årsmøte i mars 2014. Full klaff, samtlige frammøtte tegnet seg for andeler.
Vi var i gang!

Stig Bareksten ble kontaktet, han likte ideen vår og vi avtalte møte. Nå ble det raskt fortgang i sakene og tur til Grimstad for omvisning og smaking på ulike krydderblandinger. Det var da stjerneanis ble budt fram at tanken på barndommens godteri dukket opp. Sisselrot var en typisk Nesoddurt, vokser jo omtrent på hver eneste fjellknaus. Og rødhyll må da gi god smak. Og hva med eik?

Nesoddeika er jo nærmest hellig her ute, på Nesodden går nordgrensa i Europa for sammenhengende eikeskog. Alle vin- og konjakkfat er laget av eik. Kunne Nesoddeika brukes på en eller annen måte? Eika kunne brukes som kryddertilsetning da norsk eik var ubrukelig som tønnemateriell. Vi, denne gang Trond Folckersahm, Steinar Fondevik og undertegnede, dro fra Grimstad med hodene fulle av ideer.
De neste ukene besto i fremskaffelse av råstoffer, vi trengte 500 gr ferdig renset og vasket sisselrot.
500 gr høres lite ut, men det viste seg å være uhorvelig mye. Trond Folckersahm klarte å komme opp med noe, resten ble skaffet tilveie av kona mi, Berit og meg. Neste gang utkommanderes hele foreningen!
Eik var lettere å skaffe tilveie takket være Leif Knardahl på Ruud gård. Leif hadde liggende eldgammel eikeplank på låven som hadde tørket i over 30 år. Ikke nok med det, utfra årringene var denne eika rundt 500 år gammel. Det gir et vist historisk sus over produksjonen vår – eika som er med på å smaksette akevitten vår begynte å vokse en gang på 1500-tallet, omtrent samtidig som Eske Bille introduserte akevitt i Norge.

I juli var smaksprøver klare. Jeg møtte Stig på Vinterbro og fikk med hjem tre flasker mystisk akevitt merket A, B og C. Et «ekspertpanel» ble sammenkalt og besto av May-Liss og Petter Grøstad, Petter Hagen pluss Berit og meg. Mer grundig har vel sjelden akevitt blitt smakt. Om igjen og om igjen. 40% er nå en gang 40%. Men som Berulfsen understreket: Brennevin er sunt, ned skal det om det så skal opp igjen!
Akevitten merket «B» skilte seg ut, testerne gikk enstemmig for den. En skikkelig god og avstemt akevitt, passe rund, men med et klart særpreg. Sisselrot? Dette lovte godt.

Stig fikk tilbakemelding og var fornøyd. Vi hadde valgt den smaksretningen på akevitten som han hadde håpet.
De siste detaljer ble raskt gjennomgått i møte med Stig Bareksten i begynnelsen av august. Produksjon av 1000 flasker ble doblet og likeledes sørget vi for at ekstra nesoddakevitt vil bli fatlagret. Dette gir oss anledning til å lansere en XO-utgave senere, kanskje også en fremtidig  juleakevitt. Mulighetene er mange takket være grundig planlegging over lang tid.
En stor takk til Daniel Neegaard som har lagt ned mye arbeid med å designe etikettene våre. I tillegg til de nevnte personer, skal følgende tidligere og nåværende styremedlemmer ha en stor takk: Steinar Flåtteng, Kikkan Bøhler, Kjetil Haagensen og Petter Engebretsen. Og sist, men ikke minst, alle andelseierne som tente på denne ideen.

Nesodden Premium Aquavit er blitt et kvalitetsprodukt både når det gjelder utseende, stil og ikke minst innhold.

Se nyheter:

NAV akevitt. kommende flasker i lagerFor mer info, kontakt oss på, E-mail: nesoddenakevitt@gmail.com

image-2

Om du ønsker medlemskap melder du deg inn her via vår hovedorganisasjon www.norsk-akevitt.org

Bor du ikke i regionen, (Nesodden) men ønsker å være medlem i vår regionsforening, skriver du det i merknadsfeltet.

Videre får du tilsendt fire ganger i året medlemsbladet fra vår hovedorganisasjon, (Norske Akevittens Venner), pluss tilbud om ulike aktiviteter, akevitt turer.

Følg oss på Facebook:  Nesodden Akevittens Venner, Offisiell, / Norske Akevitters Venner

Hva AS Vinmonopolet hevder om oss: